Akik az első perctől küzdenek - gyermekrajz kiállítás

Az újszülöttek 8-10%-a koraszülöttként jön a világra. Ez Magyarországon évente több mint 8000 csecsemőt jelent. Közülük mintegy 1300 újszülött másfél kilónál is kisebb. Azonban az orvostudomány fejlődésével, ma a neonatológia már képes a korábban elképzelhetetlenre: képes életben tartani és megmenteni akár 500 g-os újszülötteket is.

A koraszülötteknek, főként az extrém kis súlyú újszülötteknek az életben maradásért rengeteg kihívással kell megküzdeniük a születést követő napokban, hónapokban. Világrajöttükkor tüdejük még nem kész az anyaméhen kívüli életre, ezért légzéstámogatásra szorulnak. Tápcsatornájuk éretlen, keringésük gyenge, az idegrendszer éretlensége miatt mások a reflexeik, így többek között a légzést szabályozó, szopó- és nyelési reflexek hiánya is súlyos problémákat okozhat.

A koraszülött osztályok (Perinatális Intenzív Centrumok) hivatása és küldetése, hogy segítse a túl korán érkezett csecsemőknek átvészelni az első pár hét, hónap kritikus időszakát, és minél inkább megóvja őket a maradandó károsodásoktól. Egy koraszülött gyermek érkezésekor a szülők, a család is nagyon nehéz időszakon mennek keresztül, aggódva csöpp gyermekük életéért úgy, hogy nem harcolhatnak helyette, nem vállalhatják át fajdalmát. Mellette vannak és támogatják, de a harcot a picinek kell megvívnia.

A Bookline 10 db könyvvel járult hozzá a pályázók nyereményeihez. Köszönjük!

Ebben az időszakban nincs rendezvényünk.